Skip to main content

De VME weigert noodzakelijke werken - Gerantis

Terug

De VME weigert noodzakelijke werken

Als de VME weigert werken uit te voeren die noodzakelijk zijn om de woningkwaliteitsnormen te halen, kan je als syndicus of mede-eigenaar stappen ondernemen.

De syndicus

In dit soort gevallen is het eerst en vooral aan de syndicus om de vereniging van mede-eigenaars te sensibiliseren hoe belangrijk het is om de woningkwaliteitsnormen te respecteren. De syndicus maakt daarbij ook duidelijk wat de juridische gevolgen kunnen zijn van het niet naleven van de normen.

De federale wetgeving

Er werd onlangs een belangrijke hefboom in de federale wetgeving over mede-eigendom toegevoegd. De meerderheid voor wettelijk verplichte werken in gemeenschappelijke gedeelten werd verlaagd naar een gewone meerderheid (50+1). Daardoor kan in veel gevallen sneller een positieve beslissing genomen worden. Dit geldt ook voor werken die noodzakelijk zijn voor het onderhouden van de minimale woonkwaliteit.

Artikel 3.92

Artikel 3.92 geeft elke mede-eigenaar de mogelijkheid beroep in te stellen tegen een uitdrukkelijk negatieve beslissing. Een mede-eigenaar kan de rechter ook toestemming vragen om zelfstandig op kosten van de vereniging dringende en noodzakelijke werken uit te voeren aan de gemeenschappelijke delen.

Het is uiteraard niet evident voor een mede-eigenaar om dit soort juridische stappen te zetten, maar ze vormen een belangrijke stok achter de deur.

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

TechnologieAdministratie

Nieuwe energienorm vanaf 1 januari 2030

Vanaf 2030 moeten woningen een minimum EPC-label hebben om verhuurd of bewoond te worden.

Bekijk post
Administratie

Keuring elektrische installaties

Technische lokalen en gemeenschappelijke delen van residentiële gebouwen worden niet langer als huishoudelijke installaties geclassificeerd. Dat heeft gevolgen.

Bekijk post
TechnologieAdministratie

Belastingvermindering op laadpalen in mede-eigendom

Ben je huurder, verhuurder of mede-eigenaar en wil je een laadpaal installeren? Dan is er tot 31 augustus 2024 een fiscaal voordeel.

Bekijk post
Toon alle blogposts